dimecres, 27 de gener del 2010

LA PERFECTA ALEGRIA


Tant per a Francesc com per a Clara, la vertadera alegria es correspon amb la vertadera pobresa, a l'estil de Jesús, ja que la pobresa no és tant una renúncia o un sacrifici sinó un imitar Jesucrist i, per tant, font de joia i d'alegria.
Per fer-nos una mica més la idea del que representa l'alegria per a Francesc, deixem que ens parli ell mateix en aquest relat anomenat "La perfecta alegria":

"Sant Francesc, caminant una vegada amb fra Lleó, en ple hivern, quan el fred viu el turmentava, digué a fra Lleó:
- Si els frares donessin exemple de santedat per tota la terra, no es troba pas aquí la perfecta alegria. Si els frares sabessin totes les llengües i totes les ciències i totes les escriptures, si arribessin a profetitzar i a revelar les coses futures, no és pas això la perfecta alegria. Si els frares parlessin les llengües dels àngels i coneguessin tota la ciència de les estrelles, dels animals, de les pedres i de les aigües, no és pas en això la perfecta alegria. Encara que els frares sabessin predicar tan bé que convertissin tots els infidels a la fe en Jesucrist, no és aquí la perfecta alegria.
I fra Lleó, tot meravellat, li demanà: et prego que em diguis, doncs, on és la perfecta alegria. Francesc li respongué:
- Quan arribem al convent, xops per la pluja, glaçats de fred, enfangats i afamats, i truquem a la porta i el porter ve enfurismat i ens diu: "Qui sou? Sou uns mentiders, aneu a enganyar a un altre que aneu enganyant tothom ", i no ens obre i ens fa estar fora, enmig de la neu i sota la pluja, amb el fred i la fam, tota la nit; aleshores, si això ho suportem amb paciència, amb joia, sense torbar-nos i sense enfadar-nos, aquí es troba la perfecta alegria".


És evident que cal situar-nos en la mentalitat de l'època, però veiem que Francesc fonamentava la seva alegria, no en les coses materials, sinó en la pau i la joia que vénen de Déu mateix.
Nosaltres, avui, podem preguntar-nos: quines són les causes de la nostra alegria? Sabem alegrar-nos quan les coses no ens surten prou bé? hem experimentat alguna vegada que el Senyor és font de joia i d'alegria?

2 comentaris:

  1. Hola! Sóc una de les noies que farà la comfirmació que ha anat aquest matí (dia 30 de gener) al monestir. Volia dir-vos que m'ha agradat molt la visita. Es veu que sou felices juntes.

    ResponElimina
  2. Hola Catarina:
    També nosaltres vam gaudir amb la vostra visita del dissabte i veure un grup tan nombrós de joves engrescats i il·lusionats per rebre el sagrament de la confirmació. Endavant! Donar testimoni de Jesús no és fàcil però no esteu sols!

    ResponElimina