divendres, 28 de març del 2014

JESÚS, LA LLUM VERITABLE



L’evangeli d’aquest quart diumenge de Quaresma ens presenta la guarició del cec de naixement.
Aquest text és el relat de molts moments de la nostra pròpia història. Quantes vegades, com el cec, Jesús ha il·luminat la nostra persona i la nostra vida quan caminàvem en dubtes, en la desorientació, en la foscor... I amb la seva llum va tornar a nosaltres l’alegria i la pau.
Ens cal tenir sempre l’actitud del cec, d’obertura, d’humilitat, de docilitat, perquè el Senyor pugui seguir il·luminant-nos.
Jesús demana al cec: “¿Creus en el Fill de l’home?”. Deixem que en el silenci també ens ho demani a cadascun de nosaltres: “¿Creus en Mi?”.
La resposta del cec és humil i sincera, des del més íntim del seu ésser: “Hi crec, Senyor”. Que la nostra resposta, com la del cec, neixi des del més profund de nosaltres; que li diguem amb el cor i la vida: “Crec, en Vós, Senyor”.
El cec “l’adorà”. Davant les obres del Déu, del seus dons, del seu amor, de la seva bondat... reconeguem-lo, donem-li gràcies, estimem-lo, entreguem-nos joiosament i confiadament a Ell.
Amb aquest esperit seguim caminant per la ruta de la Quaresma.

divendres, 21 de març del 2014

EL DO DE DÉU



Hem arribat al tercer diumenge de Quaresma. Aquest any l’Església ens convida a reflexionar i a escoltar el relat del diàleg de Jesús amb la dona samaritana. Quedem-nos en un petit fragment d’aquest text tan preciós.
Jesús manté un diàleg amb una dona samaritana i, amb ella, també ens està parlant a nosaltres. Jesús ofereix la seva aigua a la samaritana, ella pensa que li està parlant de l’aigua material, de la que cada dia va a buscar al pou.
Jesús va molt més enllà; no ens ofereix coses materials sinó un Do més profund i més gran que el que puguem imaginar. Jesús diu a la dona i a cadascun de nosaltres: “Si sabessis què vol donar-te Déu...”
El que Déu vol donar-nos és la seva mateixa persona, el seu amor, la seva tendresa, la seva comprensió, el seu perdó, la seva amistat... Aquest és veritablement l’autèntic Do de Déu: Ell mateix. Això val molt més que tots els dons materials que se’ns puguin oferir i donar. Cal, per part nostra, que el valorem i l’acollim.
La samaritana, finalment, ho va entendre, va creure en Jesús i, corrents, va anar-ho a anunciar a tothom.
Tant de bo que també nosaltres descobrim tot allò que ja ara ens està oferint Déu i sapiguem comunicar-ho a les persones que tenim al voltant. Amb aquest esperit, seguim avançant pel camí quaresmal.


divendres, 14 de març del 2014

ESCOLTEM JESÚS



En aquest segon diumenge de Quaresma l’Església ens presenta el text de la Transfiguració.
Jesús havia anunciat als seus deixebles que caminava cap a Jerusalem, cap a la Passió i Creu, i aquests s’havien esglaiat. En aquest marc Jesús pren Pere, Jaume i Joan i se’ls emporta “dalt una muntanya alta”. Jesús s’enduu els tres deixebles en un lloc solitari i silenciós perquè només en un clima de pregària i oració el podran captar transfigurat. L’oració personal és el camí per conèixer vivencialment Jesús.
Les paraules del Pare no anaven adreçades només a Pere, Jaume i Joan, sinó també a tots nosaltres que avui llegim o escoltem l’evangeli. També a cadascun de nosaltres ens diu: “Aquest és el meu Fill, el meu estimat, en qui m’he complagut; escolteu-lo”.
“Aquest és el meu Fill, el meu estimat”: “aquest és el qui sempre fa la meva voluntat, el qui estima i perdona incansablement, el qui encoratja i anima...”
“Escolteu-lo”: “escolta’l perquè et portarà pel camí de la pau, de la donació i del servei, de la vida, de la joia... Escolta’l i deixa’t guiar per ell”.
Seguim el camí quaresmal deixant-nos guiar per la presència de Jesús, que sempre es troba al nostre costat. 
  

divendres, 7 de març del 2014

AMB LA FORÇA DE LA PARAULA



Com sempre, l’evangeli del primer diumenge de Quaresma ens presenta les temptacions de Jesús. Jesús, que s’ha fet igual que un de nosaltres, experimenta en la seva persona tots els nostres sentiments i les nostres debilitats, però sense deixar-se vèncer per elles. Com nosaltres, Jesús troba en el seu camí obstacles i dificultats que el volen apartar de Déu i de la missió que ha de portar a terme, però Jesús en surt vencedor amb la força de la Paraula. Cada vegada que el mal el vol fer desviar del que és recte, Jesús respon amb la Paraula que ha reflexionat, interioritzat i viscut: “L’Escriptura diu”.

També nosaltres trobem tots aquests entrebancs en la nostra vida i en el nostre camí com a creients. Si la Paraula no va arrelant poc a poc en nosaltres i no sabem ben bé on volem anar, qualsevol dificultat ens pot fer trontollar i desorientar. Com Jesús, cal que posem la nostra confiança en el Pare i deixem que la Paraula de Déu vagi penetrant en el més íntim de la nostra persona. D’aquesta manera, podrem anar avançant en el nostre compromís com a creients amb pas ferm i segur malgrat les nostres febleses i debilitats.
Que aquest temps quaresmal ens ajudi a aprofundir en la Paraula i a trobar-hi la nostra força.
 

dimecres, 5 de març del 2014

UNA NOVA QUARESMA



Un any més comencem el temps de Quaresma, aquests quaranta dies que ens prepararan per celebrar amb joia i amb profunditat la propera Pasqua.
En les últimes entrades hem presentat els sagraments del Baptisme i de la Reconciliació. Al llarg del temps quaresmal, l’Església posa un èmfasi especial en l’espiritualitat d’aquests dos sagraments. Per una banda, tot el temps de Quaresma ens convida a aprofundir en la nostra condició de fills i filles del Pare i a endinsar-nos en el nostre compromís baptismal, un compromís que renovarem en la gran Vetlla pasqual. Per altra banda, al llarg d’aquests quaranta dies també som invitats a recórrer un camí de conversió, és a dir, un camí d’orientació cap a Déu i cap als altres. El sagrament de la Reconciliació, celebrat amb joia, ens donarà la força per poder superar i deixar de banda tot allò que ens aparta de Déu i de l’entrega als germans. 
En aquest dimecres de cendra, la porta d'entrada a la Quaresma, tinguem present que comencem, un any més, aquest itinerari que ens conduirà cap a l'esclat de la Pasqua. 
Com cada any, us convidem a recórrer el temps quaresmal tenint present els textos de l'evangeli de cada diumenge.  
Bon camí quaresmal!